Wrocławskie Studio Alkoholi

Informacje:
Wyróżnienia:
0
7
2
Uczestnictwo:
Warsaw Spirits Competition 2022

Pod marką Wrocławska zadebiutowała nowa kolekcja alkoholi. Wlewane do kamionkowych amfor, ręcznie robionych przez rzemieślników z Bolesławca na wzór antycznych naczyń. To dzięki „oddychającej”, wypalanej w 1500 stopniach glinie ich alkohol jest niepowtarzalny, bez niepożądanych posmaków. Firma stara się nie generować żadnych odpadów. Wytłoki owocowe, odpady drożdżowe i wody pofermentacyjne są wykorzystywane jako kompost. Woda używana w procesie destylacji i rektyfikacji pracuje w obiegu zamkniętym.

Porterówka Wrocławska to sztandarowy wyrób. Niezwykła mieszanka gorzkiego piwa porter, spirytusu, wanilii i cukru trzcinowego. Wódka Żytnia Wrocławska to połączenie wyborowego spirytusu żytniego, znakomitej wrocławskiej wody osmotycznej, filtracji węglem drzewnym i parę tygodni leżakowania w glinie. Nalewka Dereniowa powstaje z dojrzewających w ekologiczny sposób owoców derenia, macerowanych w kraftowym spirytusie z dodatkiem jagody leśnej i cukru trzcinowego. Okowity owocowe powstają z owoców z sadów Dolnego Śląska. Master distiller fermentuje soki owoców, a po destylacji trunek trafia na co najmniej kilka miesięcy do beczki dębowej, gdzie nabiera głębi wyrazu, tracąc ostrość spirytusu. Ostatni etap, czyli kupażowanie i dojrzewanie w glinianych amforach daje niepowtarzalne bogactwo smaków i zapachów natury.

Scroll to Top

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.

WSC 2025

Zgłoś swoje uczestnictwo​

Rejestracja na WSC 2025 już otwarta!​

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?