Firma Wasabi Poland swoje korzenie i powstanie w 2020 roku zawdzięcza pierwszej i jedynej farmie wasabi w Polsce, to właśnie na farmie która jest gospodarstwem rodzinnym powstała pierwsza Wasabi Farm Vodka, która w cztery tygodnie od premiery zdobyła aż dwa złote medale w kategorii debiut roku 2021 oraz jedyny złoty medal w kategorii wódek smakowych. Wódka powstaje dzięki użyciu najlepszych, a zarazem najtrudniejszych w uprawie na świecie roślin – Wasabi Mazuma. Odmiana nadająca się do produkcji, jak i przede wszystkim do ścierania na specjalnej tarce, rośnie niemal dwa lata, aby po tym czasie charakteryzować się wyjątkowo ostro-słodkim smakiem.
Alkohol stworzono z myślą o gastronomii przez szefa kuchni Marka Flisińskiego oraz właścicielkę pierwszej farmy wasabi w Polsce Agnieszkę Firlej, jedyną kobietą w Europie i jedną z niewielu na świecie zajmujących się uprawą wasabi. Projekt stworzony z Jonston Distillery, rzemieślniczą destylarnią alkoholi botanicznych, prowadzoną przez Katarzynę Janus.
Wódka została wytworzona z naturalnych kłaczy wasabi i opatrzona specjalnym znakiem jakości Wasabi Farm Poland Quality, tak aby podkreślić jej wyjątkowość poprzez użycie roślin z rodzinnej farmy wasabi.
Filozofia stworzenia tego trunku polegała na zestawieniu takich samych smaków, proporcjonalnie do tych które czujemy jako pierwsze konsumując świeże wasabi.
Jako pierwsze w nosie pojawia się duże uczucie ostrości, przechodząc w smaki słodkie, mineralne i bardzo gładkie na języku. Ostro słodki smak który powstał w procesie maceracji w połączeniu z najlepszymi polskimi spirytusem wielozbożowym, sprawia że alkohol jest unikatową nowością na rynku. Jako jedyna wódka na świecie działa na dwa zmysły węchu i smaku, doskonale oczyszcza kubki smakowe i nozdrza przygotowując na kolejny kęs…
Wódkę należy serwować w temperaturze 3-7oC w kieliszku typu sniffer lub w szerokim szkle (whiskey, cognac, brandy, niska szklanka barowa). Do stołu butelkę podawać w coolerze na lodzie.
Za moc i ostrość w wasabi odpowiedzialne są związki siarki lotnej, które znajdują się roślinie, aby je wydobyć używa się tarki ze skóry rekina i ściera okrężnymi ruchami aby rozbić komórki znajdujące się w kłączu, tak by związki mogły połączyć się z powietrzem i uwolnić swoją moc. Dlatego analogicznie by móc w pełni delektować się wódką wasabi zalecane jest szerokie szkło, aby okrężnymi ruchami kieliszka napowietrzyć trunek. Nie należy wódki serwować zmrożonej, aby zachować jej świeżość.
Przechowywać w temperaturze od 3-7oC. Unikać wysokich temperatur oraz bezpośredniej ekspozycji na słońce, szczelnie zamykać po każdym nalaniu. Przechowywać w lodówce barowej lub lodówce do białego wina.
Idealnie łączy się z sushi, wołowiną ,stekami, tłustymi rybami/mięsami oraz potrawami kuchni azjatyckiej. Mięsa: steki, tatar, tłuste kawałki pieczonych mięs. Ryby: tłuste i pieczone ryby, ceviche, tatar z surowych i wędzonych ryb, tataki, nigiri, kawior, ostrygi. Doskonale oczyszcza kubki smakowe przygotowując na kolejny kęs.