Wasabi Poland

Informacje:
Wyróżnienia:
0
2
0
Uczestnictwo:
Warsaw Spirits Competition 2022

Firma Wasabi Poland swoje korzenie i powstanie w 2020 roku zawdzięcza pierwszej i jedynej farmie wasabi w Polsce, to właśnie na farmie która jest gospodarstwem rodzinnym powstała pierwsza Wasabi Farm Vodka, która w cztery tygodnie od premiery zdobyła aż dwa złote medale w kategorii debiut roku 2021 oraz jedyny złoty medal w kategorii wódek smakowych. Wódka powstaje dzięki użyciu najlepszych, a zarazem najtrudniejszych w uprawie na świecie roślin – Wasabi Mazuma. Odmiana nadająca się do produkcji, jak i przede wszystkim do ścierania na specjalnej tarce, rośnie niemal dwa lata, aby po tym czasie charakteryzować się wyjątkowo ostro-słodkim smakiem.

Alkohol stworzono z myślą o gastronomii przez szefa kuchni Marka Flisińskiego oraz właścicielkę pierwszej farmy wasabi w Polsce Agnieszkę Firlej, jedyną kobietą w Europie i jedną z niewielu na świecie zajmujących się uprawą wasabi. Projekt stworzony z Jonston Distillery, rzemieślniczą destylarnią alkoholi botanicznych, prowadzoną przez Katarzynę Janus.

Wódka została wytworzona z naturalnych kłaczy wasabi i opatrzona specjalnym znakiem jakości Wasabi Farm Poland Quality, tak aby podkreślić jej wyjątkowość poprzez użycie roślin z rodzinnej farmy wasabi.

Filozofia stworzenia tego trunku polegała na zestawieniu takich samych smaków, proporcjonalnie do tych które czujemy jako pierwsze konsumując świeże wasabi.

Jako pierwsze w nosie pojawia się duże uczucie ostrości, przechodząc w smaki słodkie, mineralne i bardzo gładkie na języku. Ostro słodki smak który powstał w procesie maceracji w połączeniu z najlepszymi polskimi spirytusem wielozbożowym, sprawia że alkohol jest unikatową nowością na rynku. Jako jedyna wódka na świecie działa na dwa zmysły węchu i smaku, doskonale oczyszcza kubki smakowe i nozdrza przygotowując na kolejny kęs…

Wódkę należy serwować w temperaturze 3-7oC w kieliszku typu sniffer lub w szerokim szkle (whiskey, cognac, brandy, niska szklanka barowa). Do stołu butelkę podawać w coolerze na lodzie.

Za moc i ostrość w wasabi odpowiedzialne są związki siarki lotnej, które znajdują się roślinie, aby je wydobyć używa się tarki ze skóry rekina i ściera okrężnymi ruchami aby rozbić komórki znajdujące się w kłączu, tak by związki mogły połączyć się z powietrzem i uwolnić swoją moc. Dlatego analogicznie by móc w pełni delektować się wódką wasabi zalecane jest szerokie szkło, aby okrężnymi ruchami kieliszka napowietrzyć trunek. Nie należy wódki serwować zmrożonej, aby zachować jej świeżość.

Przechowywać w temperaturze od 3-7oC. Unikać wysokich temperatur oraz bezpośredniej ekspozycji na słońce, szczelnie zamykać po każdym nalaniu. Przechowywać w lodówce barowej lub lodówce do białego wina.

Idealnie łączy się z sushi, wołowiną ,stekami, tłustymi rybami/mięsami oraz potrawami kuchni azjatyckiej. Mięsa: steki, tatar, tłuste kawałki pieczonych mięs. Ryby: tłuste i pieczone ryby, ceviche, tatar z surowych i wędzonych ryb, tataki, nigiri, kawior, ostrygi. Doskonale oczyszcza kubki smakowe przygotowując na kolejny kęs.

Scroll to Top

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.

WSC 2025

Zgłoś swoje uczestnictwo​

Rejestracja na WSC 2025 już otwarta!​

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?