Nowa polska firma, która wystartowała z bardzo szeroką ofertą okowit, likierów i nalewek, mają też w ofercie wódkę czystą, gin, a także różne unikatowe edycje, jak pochodzący z 1943 roku destylat z wiśni. Stosują innowacyjną formę starzenia młodych owocowych destylatów, nalewek i likierów, umieszczając w butelkach dedykowany trunkowi „totem” – wykonaną z dębiny figurkę, odwołującą się do słowiańskiej kultury i historii. Starosłowiańskie symbole pojawiają się też na etykietach produktów.
Założycielami marki są inżynier branży energetycznej Dominik Wardęszkiewicz i przedsiębiorca Michał Bejda.
O innowacyjnym procesie starzenia tak piszą twórcy marki: Świeżo wyprodukowany alkohol jest przezroczysty. Alkohole „kolorowe” typu rum, whisky, czy cognac nabierają koloru od leżakowania w beczce. Czym więcej czasu alkohol przeleży, tym bardziej bursztynowy się staje. W tym procesie zmienia się smak i aromat alkoholu, dlatego długo leżakowane trunki osiągają astronomiczne ceny. Postanowiliśmy odwrócić proces i „włożyć” beczkę do alkoholu, zamiast wlewać go do niej. Dzięki temu zabiegowi smak i aromat destylatu będzie zmieniał się na Twoich oczach, na Twojej półce. W taki sposób będziecie mogli w pełni doświadczyć tego, co sam gorzelnik, kiedy testuje smak alkoholu na przestrzeni lat leżakowania. Widząc rosnące zainteresowanie nietypowymi produktami i doświadczeniami, a w tym niepowtarzalnością smaku, jesteśmy pewni, że nasze trunki dostarczą dokładnie tego: nietypowych i niezapomnianych doznań.
Rekomendujemy kupno kilku butelek z jednej serii i otwieranie ich kolejno przy różnych okazjach w odstępach czasu, obserwując zmianę aromatów i wpływ naszego totemu. Dodatkowo aby przekazać słowiańskiego ducha postanowiliśmy fizycznie zamknąć go, jak dżina w państwa butelce, w formie drewnianego totemu, fizycznie zmieniającego smak trunku w czasie. Czym dłużej przytrzymasz ducha w butli, tym smak stanie się jeszcze bardziej złożony.
Właściciele Slavic Spirits odwiedzają europejskie destylarnie i nawiązują współpracę. – Część trunków jest naszą selekcją a inna część jest zrobiona zgodnie z naszymi słowiańskimi recepturami, sięgając do starych słowiańskich tradycji. Nasze alkohole powstają w różnych miejscach – w destylarniach w Polsce i za zachodnią granicą. Jeśli chcemy zabutelkować gruszkowicę, to jedziemy tam, gdzie region słynie z najlepszej gruszki. Wszystkie destylaty są naturalne, bez dodatku cukrów czy maceratów, powstają w wyniku fermentacji owoców, zboża, a nawet słodu z orzechami laskowymi – opowiada Dominik Wardęszkiewicz.
Oferta składa się z kilku linii produktowych. Białe alkohole reprezentują Classic Gin i Czysta Wódka. Trunki z umieszczonym totemem to: Gruszka, Jabłko, Mirabelka, Malina, Orzechy i Zboża, likiery, nalewki i już bez totemu linia kolekcjonerska, obejmująca unikatowe rocznikowane butelki.