Ranczo Olsena

Informacje:
Wyróżnienia:
0
7
1
Uczestnictwo:
Warsaw Spirits Competition 2022

Destylarnia powstała przy okazji innego projektu – Ranczo Olsena, gdzie właściciele prowadzili hodowlę kur, kaczek, a przede wszystkim gęsi owsianych. Przy dostawach odpadów zielonych dla ptactwa było sporo owoców które stały się ich przysmakiem, a więc ich udział w karmie stawał się coraz większy. Pierwszy trunek powstał przypadkowo, ponieważ na zaprzyjaźnionej plantacji malin przeszła burza, która wyrządziła wielkie straty i aby uratować pozostałe owoce właściciel zgłosił się z ofertą sprzedaży większej ilości słodkich i dojrzałych, ale po przejściach, malin. Tak powstała okowita malinowa, nazwana Słodkie Usta (Sweet Lips). Rozwój projektu następował wraz z zacieśnianiem kontaktów z takimi ludźmi jak Michał Płucisz z Wolf & Oak, czy Stanisław Smarduch ze Smarduch Familly Distillery, którzy stali się inspiracją i kołem zamachowym do tworzenia trunków.

Do dzisiaj powstało 11 smaków okowit i wódek, Ranczo Olsena zabutelkowało też beczkę whisky zakupioną na aukcji Wolf Distillery.

Po wielu eksperymentach z okowitą owocową chcemy kontynuować tą drogę ponieważ to, co można wydobyć z darów natury jest niesamowite. Nasze produkty to prawdziwy kraft, ponieważ praca jest ręczna a wypusty w bardzo małych ilościach, ale chcemy tworzyć, a nie produkować, pozostać niszową destylarnią – mówi Robert „Bob” Kojak, twórca destylarni.

Obecnie w piwnicach Rancza Olsena dojrzewa kilka beczek z trunkami. Ranczo Olsena działało na Górnym Śląsku, lecz od jakiegoś czasu zostało przeniesione do województwa Małopolskiego, wciąż poszukują miejsca, gdzie będą mogli osiąść i tworzyć okowity.

Scroll to Top

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.

WSC 2025

Zgłoś swoje uczestnictwo​

Rejestracja na WSC 2025 już otwarta!​

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?