Purple Valley

Informacje:
Wyróżnienia:
-
2
-
Uczestnictwo:
Warsaw Spirits Competition 2022

Firma Purple Valley powstała w 2018 roku, założyli ją Agnieszka Wierzbicka-Baxter oraz jej mąż, Australijczyk, Gavin Baxter. W Szydłowie, który jest stolicą polskiej śliwki, mają swoje sady, sklep firmowy w Ratuszu, a od niedawna także Muzeum Śliwki, drugi sklepik firmowy mają w Warszawie, w Wilanowie.

W Szydłowie jest ponad 2000 ha sadów, uprawianych jest tam aż 45 odmian śliwek. Panuje tu sprzyjający śliwce mikroklimat, są świetne warunki glebowe, kamień wapienny w glebie dotlenia korzenie i zapewnia wysoką jakość owocu, obecnie nawet Łącko kupuje śliwki w Szydłowie. Śliwka szydłowska wpisana jest na listę CHOG.

Rodzina pani Agnieszki swój sad prowadzi od czterech pokoleń, mają obecnie ponad 3 ha i 12 odmian śliwek, które wykorzystują m.in. do: czekolad, dżemów i konfitur, sosów, napojów, w tym też alkoholi. Śliwki są zbierane od połowy lipca do początku października owocowanie – 12 odmian w sadach Baxter. Zbierane w pełnej dojrzałości, ręcznie. Najbardziej popularne odmiany to: węgierka, president, ulena, amers, valor, renkloda, mirabelka, sułtan, waganta, stanley, czaczanska. Suszenie śliwek trwa od połowy lipca do Bożego Narodzenia. Śliwka szydłowska jest suszona i lekko podwędzana, suszona w suszarniach opalanych drewnem drzew liściastych, konserwuje owoc. Proces suszenia trwa 48 godzin, śliwki są ręcznie wybierane z suszarni, trzeba utrzymywany równy ogień. Nie wygasza się suszarni na noc. Suszoną śliwkę bez konserwantów można przechowywać do 2 lat. Śliwki mają dużo antyoksydantów, pektyn, witaminę A i B, dobrze robią na trawienie. Na 1 kg śliwki suszonej zużywa się 3-5 kg świeżej śliwki.

W Szydłowie małżeństwo Baxter w 2018 roku otworzyło sklep w Ratuszu – Butik śliwkowy ze śliwką w czekoladzie, ich flagowym produktem. Alkohole wprowadzili w 2020 roku – nalewki ze świeżej węgierki i z wędzonej śliwki amers o mocy 18 i 36%. Amers to deserowa śliwka, słodko-kwaśna, wyrazista. Sami macerują śliwki – trwa to 3 miesiące w przypadku świeżej i 5-6 miesięcy dla wędzonej śliwki. Macerowane są z pestką w mocy 36%, spirytus jest zbożowy. Butelki są numerowane i rocznikowane, każda partia inna, tak jak każdy zbiór owocu jest inny. Mają też m.in. śliwkę suszoną w winie białym i czerwonym. Śliwowica z Szydłowa o mocy 50% robiona jest na zamówienie w zakładzie Toorank. Jest także miód pitny śliwkowy, piwo śliwkowe, cyder śliwkowy (bezalkoholowy), a w planie wino śliwkowe.

Scroll to Top

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.

WSC 2025

Zgłoś swoje uczestnictwo​

Rejestracja na WSC 2025 już otwarta!​

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?