Probus

Informacje:
Wyróżnienia:
1
6
0
Uczestnictwo:
Warsaw Spirits Competition 2022

Od 2015 roku warzone są tu piwa kraftowe – nowofalowe i klasyczne (wśród nich wielokrotnie nagradzany pils „Odsiecz”. W kwietniu 2023 roku oferta poszerzyła się o rzemieślnicze destylaty. Browar i destylarnia znajdują się w centrum Oławy, we wzniesionym z czerwonej cegły budynku odrestaurowanej zabytkowej poniemieckiej ujeżdżalni. Spełnia on także inne funkcje, które opisujemy poniżej. Całością zarządza miejscowa spółka „MS” (Miszczak, Skotnicki).

Historia miejsca sięga końca XIX w. Od początku był częścią kompleksu koszarowego, w którym stacjonowała pruska kawaleria, dokładnie 4 Pułk Huzarów im. von Schilla (oficer, który zasłynął w walkach przeciwko armii napoleońskiej, w tym Polakom). Budowę ujeżdżalni finansowano prawdopodobnie z odszkodowania, jakie Francja wypłaciła Niemcom po wojnie francusko-pruskiej 1870-1871. Do końcu drugiej wojny światowej stacjonował tu Wehrmacht, a po niej – aż do 1992 roku – Armia Radziecka. Wiosną 2013 roku zrujnowany budynek doczekał się remontu. Inwestycję przeprowadziła spółka MS, korzystające z dofinansowania ze środków Unii Europejskiej. W październiku 2014 roku do Probusa przyjechała warzelnia i zbiorniki wyprodukowane w Bambergu (stolicy piwowarstwa niemieckiego).

Pierwszy oławski powojenny browar, który ruszył w kwietniu 2015 roku, nawiązuje do bogatej tradycji miejscowego piwowarstwa. Na jego patrona wybrano księcia Henryka IV Prawego (Probusa) – dobroczyńcę średniowiecznej Oławy i bodaj najznamienitszego piastowskiego władcę Dolnego Śląska, zwycięzcę licznych turniejów rycerskich, miłośnika biesiad, a jednocześnie minnesingera (barda) i poetę.

To właśnie temu śląskiemu władcy, który omal nie wyprzedził Władysława Łokietka w wyścigu o koronę króla Polski, poświęcony jest wystrój sali degustacyjnej browaru i destylarni. Na jednej ze ścian widnieje malowidło ukazujące księcia jako zwycięzcę turnieju rycerskiego – inspirowane oryginalną miniaturą ze średniowiecznego „Kodeksu Manesse” (ilustrowanego zbioru poezji najprzedniejszych minnesingerów Europy, do których należał Probus). Z kolei w kontuar baru wkomponowano naturalnej wielkości tarczę książęcą z herbem Piastów wrocławskich. Niewątpliwą atrakcją dla gości jest możliwość obserwowania procesów produkcyjnych „na żywo” przez przeszklone ściany. Po wcześniejszym umówieniu się można odbyć wycieczkę po obiekcie z piwowarem lub gorzelnikiem, połączoną z degustacją trunków.

Mocne alkohole powstają za pomocą alembika Kothe ze zbiornikiem 150 l, który także znajduje się w przeszklonym „akwarium”. Pierwszy odpęd odbył się pod koniec marca 2023. W ofercie destylarni są okowity – jęczmienna i jabłkowa – oraz bierbrand z piwa stout. Probus kooperuje także z winnicami, dzięki czemu powstają m.in. wspaniałe winiaki. W najbliższych planach są okowita na słodzie wędzonym, limonczello i nalewka na pędach jodły kalifornijskiej. W przyszłości – giny i whisky.

Obiekt dysponuje 26 miejscami noclegowymi o wysokim standardzie (hotel butikowy zbierający najlepsze oceny na Booking.com w Oławie), włoską restauracją, salą konferencyjno-bankietową i centrum fitness. Odbywają się tu szkolenia i konferencje oraz wystawy i imprezy kulturalne.

Scroll to Top

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.

WSC 2025

Zgłoś swoje uczestnictwo​

Rejestracja na WSC 2025 już otwarta!​

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?