Nalewkarnia Longinus

Informacje:
Wyróżnienia:
5
13
0
Uczestnictwo:
Warsaw Spirits Competition 2022

W lipcu 2022 roku w obecności lokalnych władz, księdza i Ochotniczej Straży Pożarnej oraz licznie zebranych gości, odbyło się uroczyste otwarcie nowego zakładu Nalewkarni Longinus. Inwestycja w nowy zakład produkcyjny trwała ponad dwa lata. Stanęła hala o powierzchni 360 mkw. w Rydzewie, ok. 12 km od Ciechanowa. W zbiornikach dojrzewa ok. 50 tys. l nalewek.

Firma powstała w 2008 roku w Ciechanowie, nazwę marka zawdzięcza Longinusowi Podbipięcie, a nalewki robi pan Rafał Dziliński wraz z żoną. W wywiadzie dla portalu Ciechanowinaczej.pl pan Rafał Dziliński tak mówił o swojej pasji i recepturach: Pomysły na nalewki czerpię z każdego możliwego źródła. Podstawą jest tradycja, ale czasy się zmieniają. To, co kiedyś uważano za rarytas, dzisiaj z trudnością znalazłoby amatorów. Nasze preferencje zmieniły się na przestrzeni ostatnich lat, na przykład co do poziomu słodyczy. Jeszcze kilka lat temu za najlepsze uważano nalewki słodkie, a obecnie coraz więcej konsumentów poszukuje nalewek półsłodkich czy wręcz wytrawnych. Wiele starych receptur zawiera mnóstwo dodatków, które powodowały, iż nalewki były jak bomba dla kubków smakowych. Ja osobiście preferuję bardziej subtelne smaki. Polskie owoce, których używam do produkcji nalewek, są tak smaczne i aromatyczne, iż w większości przypadków nie wymagają polepszaczy w postaci różnych przypraw. (…) Co do smaku nalewek, to staram się tak je komponować, aby zawsze były na jak najwyższym poziomie i w miarę możliwości powtarzalne. Natomiast zupełnie identycznych nalewek nie można zrobić, ponieważ zależy to od jakości owoców w danym roku.

Dostępna oferta to 12 smaków nalewek na ziołach i owocach: agrestowa, dereniowa, głóg, pigwowiec, mirabelka, wiśnia, malinowa, żurawinowa, szeptuchy (z kwiatów czarnego bzu), z orzecha włoskiego, z jagody kamczackiej oraz z rokitnika.

W swojej ofercie Nalewkarnia Longinus posiada nalewki o różnej zawartości alkoholu: 18%, 30% oraz 40%. Charakteryzuje je głęboki, wytrawny smak, mają znacznie mniej cukru niż większość nalewek. Wszystkie macerowane składniki są wyłącznie naturalne, leżakowane przed rozlaniem do butelek przez minimum 2-3 miesiące. Cały proces produkcji od nastawu do rozlewu butelkowego trawa minimum rok, a w przypadku niektórych nalewek nawet 3-4 lata. Spirytus pochodzi z Obornik k. Poznania.

Firma współpracuje ze Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, w zakresie wdrażania nowych produktów oraz badania właściwości prozdrowotnych nalewek owocowych i ziołowych. Badania prowadzone są na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. Nalewki Longinus zdobyły wiele prestiżowych nagród.

W 2016 roku firma wypuściła pod swoją marką wódkę czystą. Mieszana, z trzech zbóż: żyto, pszenica i słodowany jęczmień, filtrowana przez węgiel drzewny, przed rozlaniem do butelek leżakuje 3-4 miesiące. Ponadto wytwarza destylat owocowy o mocy 70% o nazwie Mroczny Sen.

Firma jest wielokrotnym Laureatem Konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Od 2011 roku należy do Sieci Kulinarnego Dziedzictwa Mazowsze a od 2016 roku posiada rekomendację żółtego przewodnika Gault & Millau. W 2018 i 2019 roku Longinus Vodka została wyróżniona medalem Double Gold w konkursie Warsaw Spirits Competition, a w 2020 roku zdobyła złoto. W tym samym konkursie w 2018 roku nalewki z mirabelki i rokitnika zdobyły medal Gold a nalewka z orzecha włoskiego otrzymała najwyższą liczbę punktów i tytuł Double Gold, w 2019 roku złote medale otrzymały: nalewka z pigwowca, nalewka Szeptuchy i nalewka z derenia. W konkursie WSC 2021 medal Double Gold zdobyła nalewka z orzecha włoskiego, zaś złoto – nalewki z jagody kamczackiej i malinowa.

Pod koniec 2022 roku pojawi się w ofercie nowy smak, nalewka żurawinowa 18%.

Scroll to Top

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.

WSC 2025

Zgłoś swoje uczestnictwo​

Rejestracja na WSC 2025 już otwarta!​

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?