Mazurskie Miody

Informacje:
Wyróżnienia:
1
13
4
Uczestnictwo:
Warsaw Spirits Competition 2022

Rodzinne przedsiębiorstwo, które swoją działalność w branży miodowej rozpoczęło w 1964 roku. Obecnie jest producentem miodu pszczelego, niesyconych miodów pitnych, okowit, wódek i pierwszej whisky z polskiego dębu.

W 2007 roku powstały pierwsze w Polsce  miody pitne niesycone. W 2020 roku oficjalnie wpisane na listę GTS. Obecnie w ofercie  Mazurskich Miodów znajduje się pełna gama miodów pitnych: półtoraki, dwójniaki, trójniaki, których technologia produkcji oparta jest na niesyceniu.  Sycenie, to proces, który polega na gotowaniu brzeczki przed fermentacją. Zapewnia to większą stabilność w procesie fermentacji, jednak odbiera cenne właściwości gotowemu trunkowi. Produkcja niesyconych miodów jest bardziej skomplikowana i wymaga większej dbałości o szczegóły podczas procesu wytwarzania miodów pitnych.

Interesującym wyrobem mazurskich Miodów jest okowita miodowa: Bairille, która jest destylowana w aparacie destylacyjnym, a sam proces produkcji jest zbliżony do produkcji whisky. Okowity powstają ze specjalnie dobranych  miodów pszczelich. Na jeden litr gotowego produktu używa się ponad 3 kg miodów. Dodatkowo, Bairille Honey Distillate jest starzona przez trzy lata w kontakcie z polską dębiną. Kolekcjonerskim trunkiem w ofercie firmy jest The Langlander Single Malt Whisky, która leżakuje w polskich, dębowych beczkach. W 2021 roku firma rozpoczęła współpracę z Arturem Brzychcy, znanym polskim selekcjonerem whisky i właścicielem marki Loża Dżentelmenów, którego praca spotyka się z uznaniem fanów whisky w kraju i zagranicą. Wykorzystując swoje prawie dwudziestoletnie doświadczenie w branży whisky, będzie współpracował przede wszystkim przy kupażach whisky powstającej w zakładzie w Tomaszkowie, ale też pracował nad nowymi recepturami, aby urozmaicić portfolio whisky tu  powstających.

Scroll to Top

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.

WSC 2025

Zgłoś swoje uczestnictwo​

Rejestracja na WSC 2025 już otwarta!​

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?