Mazurska Manufaktura Alkoholi, to spółka produkująca alkohole mocne w kilku segmentach rynku i kilku rodzajach asortymentów, w tym alkohole kraftowe. Firma ma swoją siedzibę w Szczytnie, w ponad stuletnim browarze, który wpisany jest na listę zabytków Warmii i Mazur.
Spółka działa w oparciu o tradycyjne receptury i najwyższe wymagania jakościowe. W procesie produkcji korzysta z własnego ujęcia wody, która ma wysoką klasę czystości. Wśród flagowych produktów firmy można wymienić wódkę Bielik – rzemieślniczy produkt klasy premium, wyróżniony m.in. w konkursie Superior Taste Award w Brukseli, jak również Wódkę z Mazur, stanowiącą wizytówkę regionu, czy likier jajeczny – w 100% naturalny, produkowany z masy jajecznej.
W 2019 roku Mazurska Manufaktura z powodzeniem wskrzesiła regionalną markę piwa Jurand, produkowaną niegdyś w browarze, w którym mieści się zakład. Część dochodu ze sprzedaży Juranda zostanie przeznaczona na rewitalizację browaru i odnowienie tradycji browarnictwa w Szczytnie. Mazurska Manufaktura łącznie odzyskała prawo do 11 historycznych marek piwa, które sukcesywnie przywraca na rynek.
Zakład produkcyjny w Szczytnie ma własne ujęcie wody, zestawialnię i leżakownię, filtry i dwie linie butelkowania – na dużej linii może produkować 6-8 tys. butelek na godzinę, na małej linii 3-5 tys. butelek. Starając się w pełni wykorzystać moce produkcyjne zakładu, spółka udostępniła rozwiązanie, dzięki któremu przy minimalnym nakładzie można stworzyć własny alkohol kraftowy od czystej wódki po nalewki, whisky, rum gin, a także piwo.
W 2022 Mazurska Manufaktura, złożyła wniosek o wprowadzenie akcji do obrotu na rynek NewConnect.– Uruchomiliśmy proces wprowadzenia akcji, gdyż traktuję debiut na NewConnect jako ogromną szansę, aby wejść na wyższy poziom rozwoju naszej spółki, oparty na wzmocnieniu naszej rozpoznawalności, wiarygodności i transparentności prowadzonego biznesu – mówi Jakub Gromek, prezes zarządu Mazurskiej Manufaktury S.A.