Szczecińska Manufaktura Nalewek Mały Kogut specjalizuje się w nalewkach z warzyw. Niebanalny smak powstały na bazie naturalnych składników to serce każdej nalewki: z Buraka, z Natki Pietruszki, z Ogórka i Rabarbaru, z Kolorowego Pieprzu, Chrzanu i Owoców Jagodowych, z Chili i Rokitnika. Cała produkcja jest ręczna. Za receptury odpowiada Monika Atamańczuk.
Tak piszą o nazwie marki: Chcieliśmy aby nazwa naszych nalewek podkreślała wyjątkowość tych trunków. Kogut symbolizuje siły witalne, urodzaj, piejący o poranku zwiastuje nadchodzący dzień, nowy początek, przebudzenie, nadzieję, odwagę, to on jest królem kurnika. Serwowany jest w 500 ml butelkach, więc nie jest wielki ale wciąż pełen sił, zapowiadający „nowe”. Nowe odważne smaki, nowe spojrzenie na tradycje i czerpanie z urodzaju natury.