Killowen Distillery

Ulokowana na małej farmie w dolinie gór Mourne, to dzieło Brendana Carty, który destyluje razem z przyjaciółmi. Mają małe portugalskie alembiki w tradycyjnym stylu alquitara. Jeden nazywa się Christoir i ma pojemność 1000 l, drugi Broc na 800 l. Ogrzewane ogniem, alkohol skrapla się w tradycyjnych miedzianych wężownicach. Robią tu: poitin, gin, rum oraz whiskey pot still i single malt. Poza tym, co robią sami, współpracują też z wieloma innymi producentami, np. robią jeden poitín wspólnie z Blackwater Distillery z południa Irlandii. Finiszują i mieszają whiskey z innych destylarni – z Great Northern Distillery, z Bushmills, a nawet mają mieszankę irlandzko-szkocką z dodatkiem Caol Ila, czy starzona u siebie whisky z owsa Belgrove Distillery w Tasmanii. Używają beczek po sherry oloroso, pedro ximenez czy po moscatelu, oczywiście także po bourbonie. Ofertę uzupełniają likiery na bazie własnego poitín, np. likier kawowy Gloria.

Scroll to Top

Access blocked

You do not meet the age requirements for site users.

WSC 2025

Register your participation​

Registration for WSC 2025 is now open!

Are you over 18 years of age?