Jaros

Informacje:
Wyróżnienia:
0
1
0
Uczestnictwo:
Warsaw Spirits Competition 2022

Firma istnieje od 1978 roku. W założeniu była firmą rodzinną, zajmującą się hodowlą pszczół i przetwórstwem produktów pszczelich. W 1991 roku zaczęli produkować miody pitne, które obecnie są podstawą ich działalności. Technologia produkcji została zbudowana na podstawie staropolskich tradycji i receptur. Obecnie firma zatrudnia 16 osób. Kadrę kierowniczą i technologiczną stanowią członkowie rodziny Jaros. Właścicielem firmy jest Maciej Jaros, a syn Marcin pełni funkcję głównego technologa. Działem technicznym zajmuje się syn właściciela, Bartłomiej. Drugim działem produkcji jest ceramika użytkowa i ozdobna (opakowania do miodów pszczelich i miodów pitnych, naczynia do picia miodów itp.). Wszystkie miody pitne produkowane są metodami naturalnymi, bez konserwantów, polepszaczy, sztucznych barwników i aromatów. Surowcem do ich produkcji jest miód pszczeli, woda i soki owocowe. Swoje wybitne walory smakowe osiągają w czasie kilkuletniego leżakowania. Jako pierwsi w Polsce wyprodukowali miód pitny nasycany dwutlenkiem węgla. Lipiec Perlisty, bo tak brzmi jego nazwa, to miód dojrzewający kilka lat. Chcąc przypomnieć mu okres młodości, czyli burzliwej fermentacji, poddano go procesowi saturacji. Firma od kilku lat z powodzeniem bierze udział w Międzynarodowym Konkursie Miodów Pitnych w USA (Mazer Cup, Boulder, Colorado).

W 2021 roku zadebiutował pierwszy mocny alkohol z Pasieki Jaros. To Okowita Miodowa Królewska o mocy 40%, inspirowana miodem pitnym dwójniakiem Koronnym. Pojawiają się w zapachu, oprócz delikatnych nut miodowych, zapachy owocowe oraz zapachy zieleni – trochę trawy, trochę świeżych wiosennych liści. W smaku delikatna, powoli rozgrzewająca.

Scroll to Top

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.

WSC 2025

Zgłoś swoje uczestnictwo​

Rejestracja na WSC 2025 już otwarta!​

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?