Duch Sadu

Marka Duch Sadu zadebiutowała na rynku alkoholi rzemieślniczych w 2021 roku, po czterech latach intensywnych prac i doskonaleniu rzemiosła produkcji alkoholu metodami tradycyjnymi. Od samego początku marka skupiła się na produkcji alkoholu z jabłek. Wybór surowca nie był przypadkowy, nie ma bardziej charakterystycznego owocu dla Polski niż jabłko. Polska jest największym producentem jabłek w Europie i trzecim na świecie, a tymczasem na rynku jest niewiele wysokiej jakości alkoholi, które powstały z jabłek.

– Ogromna ilość gatunków jabłek, które różnią się smakiem i aromatem, otwierają przed nami nieskończone możliwości w tworzeniu wyjątkowych i różnych alkoholi. Najwyższą jakość produktu końcowego otrzymujemy dzięki współpracy z sadem ekologicznym Eko Jabłonka i wykorzystaniu tylko owoców z certyfikatem BIO. Jakość owoców ma kluczowe znaczenie na efekt końcowy otrzymanego produktu – mówi Jarosław Lech, twórca marki.

Trunki Ducha Sadu zostały docenione m.in. na Warsaw Spirit Competition, w 2020 roku, kiedy marka zdobyła siedem złotych medali i jeden srebrny, a w 2021 roku dwie wódki zdobyły złote medale. Od 2018 roku marka regularnie pojawia się na najważniejszych festiwalach alkoholi, dużych imprezach branżowych, festiwalach żywności i mniejszych imprezach lokalnych w Polsce, docierając do coraz szerszej grupy odbiorców, którzy chętnie wracają do trunków Ducha Sadu. W ofercie są klasyczne receptury: Wódka Jabłko w Butelce, Wódka Trawa Żubrowa, ale też trunki smakowe, stworzone z myślą o lecie, Wódka Arbuz z Melonem, Wódka Brzoskwinia z Mirabelką. Gin Prosto z Sadu, oparty o owoce z sadu – jabłka, czarną porzeczkę, wiśnię, miód i trawę żubrową. Trunki limitowane, jak: Brandy Winogronowa, Wódka z Trawą Żubrową Starzona, Wódka z Wędzoną Gruszką.

– Duch Sadu jest zalążkiem kolejnej destylarni rzemieślniczej, którą ulokujemy w Polskim zagłębiu sadownictwa. Chcemy odtworzyć historię polskiego gorzelnictwa i przypomnieć konsumentom, jak ciekawy może być alkohol wyprodukowany z jabłek. Naszą działalność skupiamy na produkcji alkoholi nie starzonych, ale również i starzonych w wyselekcjonowanych beczkach dębowych. Mamy dostęp do beczek z całego świata dzięki współpracy z Manufakturą Beczek mówi Jarosław Lech.

Destylarnia będzie oferować możliwość wyprodukowania sadownikom alkoholu z ich owoców. Pozwoli to zredukować ogromne nadwyżki owoców, które obecnie są utylizowane, ze względu na wady i nie spełniają norm np. wizualnych po gradobiciu, lub zostały za późno zebrane.

Scroll to Top

Access blocked

You do not meet the age requirements for site users.

WSC 2025

Register your participation​

Registration for WSC 2025 is now open!

Are you over 18 years of age?