Destylarnia i Browar Ustroń

Browar Ustroń i Destylarnia Dembiński powstały w budynku drewnianej Karczmy Wrzos znajdującej się w samym sercu Ustronia, nad rzeką Wisłą. Krystalicznie czysta woda, stosowana do produkcji trunków pochodzi z głębokiego, podziemnego koryta Wisły.

Browar powstał w 2013 roku, a gorzelnia, choć pracy nad nią zaczęły się wraz z otwarciem browaru, swoje pierwsze produkty wypuściła w 2019 roku. Założycielami Karczmy, browaru i gorzelni są Krzysztof i Halina Dembińscy, a aktualnie (po śmierci Krzysztofa) firmą kieruje ich syn, Dominik. Browarnikiem w firmie jest Adrian Sikora, a gorzelnikiem Wit Kozub.

Aktualnie w ofercie mają 12 gatunków piwa i 12 gatunków alkoholi rzemieślniczych. Duża część produktów charakteryzuje się umiejętnym łączeniem fachu browarniczego i gorzelniczego, dzięki czemu powstają takie trunki jak Porter Królewski, starzony w beczce po Ustrońskiej Śliwowicy czy Chmielówka z Pilsa Ustrońskiego, chmielona na zimno.

Warto odwiedzić Karczmę Wrzos, bo nieraz można być świadkiem procesu produkcji piwa lub destylatów. Wszystkie urządzenia znajdują się na widoku klientów, w sali konsumpcyjnej lub za wielkimi szybami. Regularnie odbywają się też występy barmańskie z utytułowanymi mistrzami swojego fachu i skosztować można niepowtarzalnych drinków, opartych o Ustrońskie alkohole rzemieślnicze. Godne polecenia są też zestawy degustacyjne, składające się z małych próbek wielu różnych smaków, dobranych tematycznie.

Jedną ze specjalności Gorzelni Wrzos są destylaty owocowe, czyli obstlery. Naturalnie flagowym produktem jest Ustrońska Śliwowica. Ale poza nią w palecie produktów znajdują się też Jabłkowica, Winogronówka i Morelowica. Obstlery są mało znane w Polsce, a ukochane szczególnie w Austrii. Ustroń, tak jak cały Śląsk Cieszyński, należał historycznie do cesarstwa Austro-Węgierskiego (o czym wspomina się tu z dumą), a obstlery są ukłonem do ciekawej historii regionu.

Miodunka Ustrońska oraz Śliwowica Ustrońska wygrały srebrne medale w swoich kategoriach w konkursie London Spirits Competition 2023.

W grudniu 2022 roku odbyła się premiera pierwszej Ustrońskiej Whisky, którą w ramach ciekawostki skosztować można w karczmie laną prosto z dębowej beczki, w której przeleżała ostatnie lata.

Gorzelnia pracuje na niemieckiej pięciopółkowej aparaturze firmy Arnold Holstein z kopułą whisky (Whisky Haube).

Od września 2023 Śliwowica Ustrońska dorobiła się swojego własnego festiwalu: Śląskiego Święta Śliwki, które odbywa się w budynku Karczmy Wrzos.

Scroll to Top

Access blocked

You do not meet the age requirements for site users.

WSC 2025

Register your participation​

Registration for WSC 2025 is now open!

Are you over 18 years of age?