Destyl to nowa marka alkoholi kraftowych, która jest tworzona z wykorzystaniem najlepszych surowców dostarczanych przez zaprzyjaźnionych, polskich producentów – winiarzy, sadowników, rolników i piwowarów, a ich destylacja prowadzona w małych rzemieślniczych destylarniach. Zgodnie z założeniem jej twórców, destylaty oferowane są klientom w krótkich limitowanych seriach, według autorskich pomysłów.
Za stworzenie marki odpowiadają Radosław Froń i Bartosz Wilczyński związani od lat z polskim rynkiem alkoholi rzemieślniczych i produktów lokalnych. Radosław Froń to prawnik polskiego rynku alkoholowego, twórca bloga paragrafwkieliszku.pl, wykładowca akademicki, dziennikarz i sędzia winiarski oraz browarnik. Bartosz Wilczyński to krakowski Promotor Kulinarny, strateg marketingowy specjalizujący się w promocji polskich win, cydrów i alkoholi rzemieślniczych, od lat doradzający najlepszym szefom kuchni i restauratorom, sędzia w konkursach branżowych, współtwórca Radia Kulinarnego.
Pomysł na markę własnych alkoholi kraftowych zrodził się w 2019. Postanowiliśmy wykorzystać nasze doświadczenie z branży alkoholowej i gastronomicznej. Połączyliśmy siły i chcemy tworzyć alkohole rzemieślnicze najwyższej jakości. Postawiliśmy na nasze oryginalne receptury, najlepsze surowce i krótkie, sezonowe serie. Jesteśmy przekonani, że nasi klienci docenią nasz pomysł. Chcemy robić również destylaty nowatorskie i niepowtarzalne, stąd np. nasz, już legendarny Destyl kozia serwatka 2021 – pierwszy w Polsce destylat z koziej serwatki pochodzącej z Rodzinnego Gospodarstwa Ekologicznego Figa, czy pierwszy gin winiarski na naszym rynku, macerowany na wytłokach gronowych po wytworzeniu wina pomarańczowego z odmiany roter riesling z Winnicy Silesian zestawiony z destylatem lawendowym. Trwa rewolucja na rynku destylatów w Polsce, jesteśmy wśród jej pionierów i aktywnie w niej uczestniczymy – mówią twórcy Destyla.
W portfolio marki poszczególne destylaty zostały stworzone w kooperacji z winnicami: biodynamiczną Winnicą Wieliczka, Winnicą Kazimierskie Wzgórza, Winnicą Jakubów i Winnicą Silesian, krakowskim browarem rzemieślniczym Dwie Wieże, Rodzinnym Gospodarstwem Ekologicznym Figa i polskimi destylarniami rzemieślniczymi: Podkarpacką Destylarnią Okowity, Drake Distillery i Jonston Gin.
Nagrody Warsaw Spirits Competition 2020 dla Destyla:
- Destyl bierbrand 2020 – Medal Double Gold & Alkoholowy Debiut Roku 2020 (WSC 2020);
- Destyl wytłoki gronowe 2019 – Medal Gold (WSC 2020, 2021);
- DESTYL riesling 2020 – Medal Gold (WSC 2021);
- DESTYL kozia serwatka 2021 – Medal Gold & Alkoholowy Debiut Roku 2021 (WSC 2021).
Oferta obejmuje następujące alkohole rzemieślnicze: DESTYL wytłoki gronowe 2019 350 ml (45%), DESTYL bierbrand 2021 500 ml (43%), DESTYL riesling 2020 500 ml (43%), DESTYL kozia serwatka 2021 (57%), DESTYL-light hibernal 500 ml (22,5%), DESTYL-light dornfelder 500 ml (22,8%), DESTYL silesian gin 500 ml (40%). W 2022 roku zadebiutuje DESTYL HefeWódka.
DESTYL Cała prawda w środku.