Firma Cafetin powstała w 2001 roku, jej właścicielem jest Cezary Grenda. Wielokrotnie nagradzana była w plebiscycie „Echa Dnia” jako najlepsza restauracja w powiecie skarżyskim.
Pod koniec 2018 roku właściciel zainwestował we własną markę alkoholi, tworzonych według własnych receptur. Właściciel lokalu przez wiele lat pracował w renomowanych restauracjach w Hiszpanii, i wzorując się na tamtejszych obyczajach wprowadził dla swoich klientów formę gratisowego poczęstunku w formie aperitifu, podając produkowaną w restauracji Cytrynówkę Świętokrzyską.
– Receptura Cytrynówki Świętokrzyskiej oparta jest na starym przedwojennym przepisie. Dostał go mój dziadek od pewnego Włocha. Jest naturalna, ma niepowtarzalny smak i zapach. To jedyny tego rodzaju produkt w Polsce, być może także na świecie – mówi Cezary Grenda.
Właściciel jako technolog i zarazem szef kuchni miał ambicję aby przygotować produkt wyjątkowy, naturalny, dedykowany głównie dla gastronomii. Restaurator częstując swoich klientów cytrynówką, otrzymywała mnóstwo cennych informacji na jej temat, co pozwoliło na wprowadzenie zmian i modyfikacji tak potrzebnych do stworzenia idealnego produktu. Trwało to dwanaście lat, w międzyczasie w 2005 roku Restauracja Cafetin zdobyła trzecie miejsce jako jedna z najlepszych restauracji w Polsce, obsługujących gości przy międzynarodowej trasie E-7.
Tysiące ważnych opinii konsumentów przyczyniło się do opracowania receptury unikalnego produktu, jakim jest obecnie Cytrynówka Świętokrzyska. Gęsta konsystencja i naturalny kolor cytryny oraz niepowtarzalny smak świeżości i aromatu ulatniający się podczas jej spożywania, czyni ją wyjątkową i pozostaje w pamięci na długie tygodnie.
– Nasza Cytrynówka wytwarzana jest z wyselekcjonowanych hiszpańskich cytryn, ponieważ nie każdy gatunek nadaje się do jej produkcji. Woda pochodzi z naturalnych źródeł w miejscowości Suchedniów, gdzie występuje jako jedna z najlepszych wód w Polsce. Używany w produkcji cukier to wyłącznie produkt krajowy, podobnie jak alkohol który jest też nośnikiem konserwującym produkt – mówi Cezary Grenda.
Cytrynówka Świętokrzyska jako produkt naturalny nie zawiera żadnych konserwantów. Dzięki kwaśnemu środowisku cieczy, zachowana jest duża ilość witaminy C. Producent zlecił badania w laboratorium Instytutu Biotechnologii, a otrzymane wyniki wskazują, że jedna 500 ml butelka Cytrynówki Świętokrzyskiej zawiera 100 mg naturalnej witaminy C. To tyle, ile znajduje się w 400 ml soku ze świeżych pomarańczy.
Cytrynówkę najlepiej przechowywać w osłoniętych od światła, chłodnych miejscach, aby nie straciła koloru. Smakuje najlepiej podana jako aperitif soute w postaci rzadkiej galaretki o ile jest przechowywana w temperaturze schłodzenia białego wina, lub płynnej, jeśli jest w temperaturze powyżej 20 stopni.
Wyjątkowa w barmaństwie do różnego rodzaju połączeń drinków czy koktajli ze świeżych owoców. Wykorzystywana w cukiernictwie przy produkcji tortów smakowych, ciastek nadziewanych, jako polewa do lodów i deserów. Przy smażeniu owoców to doskonały sos na gorąco. Szerokie zastosowanie również do innych dań według twórczości i wyobraźni osób tworzących sztukę kulinarną – czytamy w opisie produktu.
Produkt obecnie dostępny jest w trzech wariantach smakowych, w butelkach 500 ml. Są to: Cytrynówka Świętokrzyska z Cytryn, Cytrynówka Świętokrzyska z Limonek i Cytrynówka Świętokrzyska z Pomarańczy i Limonek, każda o zawartości alkoholu 14,5%. Powstają także unikatowe butelki, będące same w sobie dziełami sztuki, pracą artystów malarzy i złotników. Cytrynówki oferowane są w takich wyjątkowych zestawach prezentowych. Obecnie firma zajmuje się też realizacją zamówień prezentowych począwszy od zaprojektowania opakowania ze znakiem graficznym do końcowej realizacji na podstawie szczegółowych uzgodnień z klientami.
Każda produkcja kolejnej partii jest limitowana. Cytrynówka Świętokrzyska dostępna jest m.in. w restauracjach Elixir w Warszawie czy Oyssey Club Hotel Kielce oraz w sklepach specjalistycznych i regionalnych.