Cieleśnica 1835

Informacje:
Wyróżnienia:
1
10
0
Uczestnictwo:
Warsaw Spirits Competition 2022

Cieleśnica 1835 działa w historycznym majątku w gminie Rokitno, w powiecie bialskim. Korzenie miejscowości sięgają 1526 roku, kiedy rodzina Cieleśnickich założyła tu folwark. Jednak prężny rozkwit posiadłości rozpoczął się w XIX wieku, kiedy majątek zakupił Andrzej Serwiński. Nowy gospodarz przyczynił się do rozrostu oraz unowocześnienia folwarku, a także podjął się budowy klasycystycznego pałacu według projektu wybitnego architekta – Antonio Corazziego.

W latach 20. XX wieku Stanisław Różyczka de Rosenwerth zainicjował powstanie Fabryki Wódek Gatunkowych i Likierów Rektyfikacji „Cieleśnica”, która produkowała jakościowe destylaty i likiery pod marką fabryczną „Holender”. Wśród nich najsłynniejszymi były: Wódka Kryształ zestawiana w mocy 45%, nastawiany na arcydzięglu cieleśnicki Kordjał, likier Peppermint oraz Jarzębiak.

Gorzelnia zajmowała się również produkcją spirytusu do celów spożywczych i medycznych, a z ciekawostek – produkowano również rum. Produkty Cieleśnickiej Fabryki Wódek były dostępne nie tylko na składach w całej Polsce, ale także poza jej granicami, np. w Paryżu i w Londynie.

Po II wojnie światowej dobra cieleśnickie przeszły na własność Skarbu Państwa Polskiego. Wówczas Gorzelnia na terenie Fabryki Wódek zaczęła produkować spirytus rolniczy – ziemniaczany i żytni, a przedwojenną zestawialnię przemianowano na winiarnię, produkującą wina owocowe, wśród których najbardziej znane były: Hubertus, Boruta i Kier.

Obecnie trwają prace nad renowacją budynków przedwojennej Fabryki Wódek Gatunkowych i Likierów, w których zostanie utworzone muzeum z salą degustacyjną, ukazujące historię alkoholu na ziemiach polskich. Muzealne eksponaty z czasów PRL-u zostaną wzbogacone o pozyskane, historyczne materiały. Planowane otwarcie Muzeum to 2023 rok.

Manufaktura Cieleśnica to oferta produktów naturalnych, ręcznie robionych, które powstają w odremontowanej, przedwojennej Zestawialni Wódek z wykorzystaniem owoców i ziół z regionu Podlasia. To m.in.: konfitury, mieszanki ziół i syropy, na bazie których robione są własne likiery, butelkowane z mocą 35%: Pigwa z Pędami Sosny, Malina z Kwiatem Lipy, Cytryna z Kwiatem Bzu. Polskie Alkohole Smakowe powstają z wykorzystaniem naturalnych soków tłoczonych bezpośrednio, nie filtrowanych. Naturalne aromaty uzyskuje się z naparów ze świeżych ziół z Południowego Podlasia. Alkohole produkowane są na bazie wysokiej jakości polskiego spirytusu. Wszystkie składniki umieszczane są na etykietach. Kolejne własne receptury, które zdobyły uznanie to m.in.: Likier Miodowo-Ziołowy „44”, Likier Dzika Róża, Jarzębinka. W ofercie są też wódki czyste – zbożowa i ziemniaczana Nadbużańska.

W najbliższym czasie planowane jest uruchomienie aparatu destylacyjnego, dzięki któremu możliwe będzie wskrzeszenie przedwojennych receptur, które zachowały się do obecnych czasów. Po prawie 100 latach powróci wódka Kryształ i zostanie nastawiony m.in. tradycyjny Jarzębiak.

Scroll to Top

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.

WSC 2025

Zgłoś swoje uczestnictwo​

Rejestracja na WSC 2025 już otwarta!​

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?