Chocolate Factory Mirosław Pelczar

Informacje:
Wyróżnienia:
1
2
0
Uczestnictwo:
Warsaw Spirits Competition 2022

W 2023 roku w sprzedaży pojawiła się niezwykła wódka o mocy 40%, wyrabiana z dodatkiem ziaren kakaowca pochodzącego z Dominikany, stworzona przez mistrza cukierników Mirosława Pelczara, właściciela sławnej Pijalni Czekolady w Korczynie. Doskonały zapach kakao, czarnej wytrawnej czekolady z leciutką nutką wanilii, suszonej papryki, kukułki. Smak bardzo wytrawnej czekolady, suszonej papryki, przesusza śluzówkę, a jednocześnie wzmaga apetyt, świetne jako aperitivo. W finiszu wykwintna gorzka czekolada z suszonymi płatkami kwiatów, z solą.

Cukiernictwo jest wielką pasją Mirosława Pelczara. Już od najmłodszych lat wiedział, co chce robić w przyszłości i to, że chce być cukiernikiem. Słodkie marzenia się spełniły i dziś pan Mirosław jest światowej klasy twórcą czekolad ręcznie robionych, smakowitych trufli, pralin i czekolad pitnych. Cukiernictwem interesował się od zawsze. Jako kilkuletni chłopak uwielbiał podpatrywać jak mama robi i wypieka domowe słodkości. Kilka razy nawet próbował jej coś popsuć, rozwałkował ciasto po swojemu, dodał jakieś składniki. Tak zrodził się mistrz, który swój talent i umiejętności potwierdził najpierw kierunkowym wykształceniem, a później licznymi osiągnięciami na polskich i światowych mistrzostwach cukierników. – Wybór zawodu był prosty i oczywisty. Nie było żadnych dylematów, bo tak naprawdę już od dzieciństwa wiedziałem co chcę robić. Wybrałem kierunek cukiernik w obecnym Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Krośnie – mówi Mirosław Pelczar, dwukrotny Mistrz Polski Cukierników i dwukrotny uczestnik Mistrzostw Świata Cukierników.

Na swoim koncie cukiernik ma wiele sukcesów, osiągnięć i wyróżnień. Do najważniejszych z nich należą: dwukrotne uczestnictwo w Mistrzostwach Świata Cukierników – Rimini 2004 i Berlin 2006 oraz dwukrotne Mistrzostwo Polski Cukierników – I miejsce na Mistrzostwach Polski Cukierników – juniorów – Bydgoszcz 2004 i I miejsce na Mistrzostwach Polski Cukierników – seniorów – Poznań 2005. Oprócz tego pan Mirosław jest laureatem Honorowej Odznaki za zasługi dla Polskiego Rzemiosła Cukierniczego przyznawanej przez Stowarzyszenie Cukierników i Lodziarzy Rzeczypospolitej (Warszawa 2004), uczestnikiem prestiżowego konkursu o randze światowej – World Chocolate Master (Warszawa 2005), który był eliminacjami do Mistrzostw Świata w czekoladzie, laureatem II miejsca w konkursie na najlepszy deser lodowy „Hit Sezonu” (Wrocław 2006), zdobywcą III miejsca w finale konkursu na najlepszy deser lodowy „Hit Sezonu” (Sopot 2006), I miejsca za najładniejszy tort weselny – Eurosweet (Warszawa 2006) i II miejsca w konkursie na najlepszy deser lodowy „Hit Sezonu” (Wrocław 2007). Talent cukierniczy Mirosława Pelczara został również uhonorowany wyróżnieniem za kreatywny udział w cukierniczym konkursie – Eurosweet (Warszawa 2006) oraz wyróżnieniem za kunszt cukierniczy „Bakepol” (Kielce 2007). Pan Mirosław jest również członkiem Stowarzyszenia Cukierników Karmelarzy i Lodziarzy RP, a konkursów z jego udziałem nie sposób zliczyć. – Wszystkie tytuły jakie były w Polsce do zgarnięcia to mam. Cały czas mam jednak w pamięci udział w konkursie Word Chocolate Master. To był bardzo ważny i prestiżowy konkurs związany z czekoladą, do którego dostaje się światowa czołówka cukierników. Uczestnicy byli dużo starsi i bardziej doświadczeni ode mnie, więc wtedy nie mogłem z nimi rywalizować, ale już sam udział w tak prestiżowej imprezie to było dla mnie duże wyróżnienie – dodaje mistrz sztuki czekoladowej.

Słodkości komponowane przez pana Mirosława powstają na bazie jego autorskich receptur. Jak sam przyznaje – nie ma w rodzinie żadnych korzeni cukierniczych, więc wszystko sam tworzy od podstaw. Sam też nadzoruje i koordynuje cały proces produkcji i pakowania produktów firmowanych jego nazwiskiem. – To, że nie mam receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie motywuje mnie do pracy i poszukiwań. Produkuje nowe smaki i to wyróżnia moje czekolady. Sam je tworzę, testuję i degustuję, powstają w mojej głowie od zera – wyjaśnia.

Marzeniem cukiernika jest, by w najbliższym czasie wzbogacić ofertę o owoce i bakalie w czekoladzie. Na razie projekt jest jednak w przygotowaniu, ale jak można się spodziewać po utalentowanym mistrzu sztuki cukierniczej – zaskoczy wszystkich. – Czekoladą trzeba się delektować, czekać aż tabliczka rozpuści się w ustach i uwolnią się wszystkie smaki czekolady. To bardzo ważne, aby wydobyć kwintesencję smaku – radzi twórca czekolady.

Produkcję „M. Pelczar” cechuje dbałość o detale. Czekolady, praliny, trufle i wszystkie inne słodkości są elegancko pakowane i bardzo ekskluzywne. Wszystko jest dopracowane do perfekcji. – Dla cukiernictwa poświęciłem wiele, całą swoją młodość. Kształciłem się i doskonaliłem swoje umiejętności, by tworzyć rzeczy niepowtarzalne i wyjątkowe, więc staram się, by moje czekolady takie były. Każda jest numerem 1 – mówi z uśmiechem.

W całym cukiernictwie pana Mirosława najbardziej pociągała czekolada. Ona była twórczą inspiracją i natchnieniem do wielu projektów cukierniczych oraz eksperymentów smakowych. Zaowocowało to powstaniem manufaktury czekolady w 2011 roku pod szyldem „M. Pelczar” przy ul. Rynek 18 w Korczynie. A w 2018 roku otwarciem największej w Polsce i Europie wyjątkowej Pijalni Czekolady w stylu starej fabryki czekolady. Cukiernik postanowił stworzyć coś, co w Polsce wciąż jest rzadkością, czyli prawdziwą czekoladę ręcznie robioną. W swojej wytwórni cukiernik komponuje i tworzy czekolady światowej klasy, wyrabiane z najlepszych naturalnych składników i najwyższej jakości czekolady, które zaspokajają gusta najbardziej wyrafinowanych smakoszy czekolady i profesjonalnych cukierników. – Do produkcji naszych wyrobów używamy wyłącznie najlepszych składników. Nasze surowce sprowadzane są z różnych zakątków świata, a nasz zespół pracuje nad tym, aby składniki użyte w produkcji były najwyższej jakości i świeżości. Nasze wyroby produkowane są ręcznie w niewielkich ilościach, dzięki czemu każdy nasz produkt jest wyjątkowy i zawsze dopracowany – przyznaje dwukrotny Mistrz Polski Cukierników.

Hitem są czekolady z linii Premium Chocolate, a zwłaszcza mleczna czekolada z dodatkiem kwaśnej cytryny, truskawki i szczyptą imbiru. Wyroby z tej linii są połączeniem najlepszej jakości prawdziwej czekolady z naturalnymi, świeżymi bakaliami, przyprawami i prawdziwymi owocami, które są liofilizowane, tzn. pozbawione wody, a zachowujące wszystkie właściwości odżywcze, smakowe i zapachowe. – To był strzał w dziesiątkę. Bardzo udane połączenie różnych smaków – stwierdza M. Pelczar.

Oprócz czekolad specjalnością zakładu są ręcznie robione praliny, trufle, prawdziwa czekolada pitna i figurki czekoladowe, np. w kształcie motoru, kobiecego pantofelka, samochodu, piłki golfowej, butelki szampana czy narzędzi i teraz nowość – wódka z ziarnem kakao.

W 2023 roku Firma M.Pelczar Chocolatier została Laureatem Złotego Biletu na Targach WorldFood Poland. Nagrodzona została nowość – tabliczka czekolady BEAN TO BAR z Dominikany. Firma jest uczestnikiem tegorocznej edycji konkursu „Podkarpacka Nagroda Gospodarcza” oraz Programu Przedsiębiorstwo Fair Play za rok 2022.

Scroll to Top

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.

WSC 2025

Zgłoś swoje uczestnictwo​

Rejestracja na WSC 2025 już otwarta!​

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?