W 2023 roku w sprzedaży pojawiła się niezwykła wódka o mocy 40%, wyrabiana z dodatkiem ziaren kakaowca pochodzącego z Dominikany, stworzona przez mistrza cukierników Mirosława Pelczara, właściciela sławnej Pijalni Czekolady w Korczynie. Doskonały zapach kakao, czarnej wytrawnej czekolady z leciutką nutką wanilii, suszonej papryki, kukułki. Smak bardzo wytrawnej czekolady, suszonej papryki, przesusza śluzówkę, a jednocześnie wzmaga apetyt, świetne jako aperitivo. W finiszu wykwintna gorzka czekolada z suszonymi płatkami kwiatów, z solą.
Cukiernictwo jest wielką pasją Mirosława Pelczara. Już od najmłodszych lat wiedział, co chce robić w przyszłości i to, że chce być cukiernikiem. Słodkie marzenia się spełniły i dziś pan Mirosław jest światowej klasy twórcą czekolad ręcznie robionych, smakowitych trufli, pralin i czekolad pitnych. Cukiernictwem interesował się od zawsze. Jako kilkuletni chłopak uwielbiał podpatrywać jak mama robi i wypieka domowe słodkości. Kilka razy nawet próbował jej coś popsuć, rozwałkował ciasto po swojemu, dodał jakieś składniki. Tak zrodził się mistrz, który swój talent i umiejętności potwierdził najpierw kierunkowym wykształceniem, a później licznymi osiągnięciami na polskich i światowych mistrzostwach cukierników. – Wybór zawodu był prosty i oczywisty. Nie było żadnych dylematów, bo tak naprawdę już od dzieciństwa wiedziałem co chcę robić. Wybrałem kierunek cukiernik w obecnym Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Krośnie – mówi Mirosław Pelczar, dwukrotny Mistrz Polski Cukierników i dwukrotny uczestnik Mistrzostw Świata Cukierników.
Na swoim koncie cukiernik ma wiele sukcesów, osiągnięć i wyróżnień. Do najważniejszych z nich należą: dwukrotne uczestnictwo w Mistrzostwach Świata Cukierników – Rimini 2004 i Berlin 2006 oraz dwukrotne Mistrzostwo Polski Cukierników – I miejsce na Mistrzostwach Polski Cukierników – juniorów – Bydgoszcz 2004 i I miejsce na Mistrzostwach Polski Cukierników – seniorów – Poznań 2005. Oprócz tego pan Mirosław jest laureatem Honorowej Odznaki za zasługi dla Polskiego Rzemiosła Cukierniczego przyznawanej przez Stowarzyszenie Cukierników i Lodziarzy Rzeczypospolitej (Warszawa 2004), uczestnikiem prestiżowego konkursu o randze światowej – World Chocolate Master (Warszawa 2005), który był eliminacjami do Mistrzostw Świata w czekoladzie, laureatem II miejsca w konkursie na najlepszy deser lodowy „Hit Sezonu” (Wrocław 2006), zdobywcą III miejsca w finale konkursu na najlepszy deser lodowy „Hit Sezonu” (Sopot 2006), I miejsca za najładniejszy tort weselny – Eurosweet (Warszawa 2006) i II miejsca w konkursie na najlepszy deser lodowy „Hit Sezonu” (Wrocław 2007). Talent cukierniczy Mirosława Pelczara został również uhonorowany wyróżnieniem za kreatywny udział w cukierniczym konkursie – Eurosweet (Warszawa 2006) oraz wyróżnieniem za kunszt cukierniczy „Bakepol” (Kielce 2007). Pan Mirosław jest również członkiem Stowarzyszenia Cukierników Karmelarzy i Lodziarzy RP, a konkursów z jego udziałem nie sposób zliczyć. – Wszystkie tytuły jakie były w Polsce do zgarnięcia to mam. Cały czas mam jednak w pamięci udział w konkursie Word Chocolate Master. To był bardzo ważny i prestiżowy konkurs związany z czekoladą, do którego dostaje się światowa czołówka cukierników. Uczestnicy byli dużo starsi i bardziej doświadczeni ode mnie, więc wtedy nie mogłem z nimi rywalizować, ale już sam udział w tak prestiżowej imprezie to było dla mnie duże wyróżnienie – dodaje mistrz sztuki czekoladowej.
Słodkości komponowane przez pana Mirosława powstają na bazie jego autorskich receptur. Jak sam przyznaje – nie ma w rodzinie żadnych korzeni cukierniczych, więc wszystko sam tworzy od podstaw. Sam też nadzoruje i koordynuje cały proces produkcji i pakowania produktów firmowanych jego nazwiskiem. – To, że nie mam receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie motywuje mnie do pracy i poszukiwań. Produkuje nowe smaki i to wyróżnia moje czekolady. Sam je tworzę, testuję i degustuję, powstają w mojej głowie od zera – wyjaśnia.
Marzeniem cukiernika jest, by w najbliższym czasie wzbogacić ofertę o owoce i bakalie w czekoladzie. Na razie projekt jest jednak w przygotowaniu, ale jak można się spodziewać po utalentowanym mistrzu sztuki cukierniczej – zaskoczy wszystkich. – Czekoladą trzeba się delektować, czekać aż tabliczka rozpuści się w ustach i uwolnią się wszystkie smaki czekolady. To bardzo ważne, aby wydobyć kwintesencję smaku – radzi twórca czekolady.
Produkcję „M. Pelczar” cechuje dbałość o detale. Czekolady, praliny, trufle i wszystkie inne słodkości są elegancko pakowane i bardzo ekskluzywne. Wszystko jest dopracowane do perfekcji. – Dla cukiernictwa poświęciłem wiele, całą swoją młodość. Kształciłem się i doskonaliłem swoje umiejętności, by tworzyć rzeczy niepowtarzalne i wyjątkowe, więc staram się, by moje czekolady takie były. Każda jest numerem 1 – mówi z uśmiechem.
W całym cukiernictwie pana Mirosława najbardziej pociągała czekolada. Ona była twórczą inspiracją i natchnieniem do wielu projektów cukierniczych oraz eksperymentów smakowych. Zaowocowało to powstaniem manufaktury czekolady w 2011 roku pod szyldem „M. Pelczar” przy ul. Rynek 18 w Korczynie. A w 2018 roku otwarciem największej w Polsce i Europie wyjątkowej Pijalni Czekolady w stylu starej fabryki czekolady. Cukiernik postanowił stworzyć coś, co w Polsce wciąż jest rzadkością, czyli prawdziwą czekoladę ręcznie robioną. W swojej wytwórni cukiernik komponuje i tworzy czekolady światowej klasy, wyrabiane z najlepszych naturalnych składników i najwyższej jakości czekolady, które zaspokajają gusta najbardziej wyrafinowanych smakoszy czekolady i profesjonalnych cukierników. – Do produkcji naszych wyrobów używamy wyłącznie najlepszych składników. Nasze surowce sprowadzane są z różnych zakątków świata, a nasz zespół pracuje nad tym, aby składniki użyte w produkcji były najwyższej jakości i świeżości. Nasze wyroby produkowane są ręcznie w niewielkich ilościach, dzięki czemu każdy nasz produkt jest wyjątkowy i zawsze dopracowany – przyznaje dwukrotny Mistrz Polski Cukierników.
Hitem są czekolady z linii Premium Chocolate, a zwłaszcza mleczna czekolada z dodatkiem kwaśnej cytryny, truskawki i szczyptą imbiru. Wyroby z tej linii są połączeniem najlepszej jakości prawdziwej czekolady z naturalnymi, świeżymi bakaliami, przyprawami i prawdziwymi owocami, które są liofilizowane, tzn. pozbawione wody, a zachowujące wszystkie właściwości odżywcze, smakowe i zapachowe. – To był strzał w dziesiątkę. Bardzo udane połączenie różnych smaków – stwierdza M. Pelczar.
Oprócz czekolad specjalnością zakładu są ręcznie robione praliny, trufle, prawdziwa czekolada pitna i figurki czekoladowe, np. w kształcie motoru, kobiecego pantofelka, samochodu, piłki golfowej, butelki szampana czy narzędzi i teraz nowość – wódka z ziarnem kakao.
W 2023 roku Firma M.Pelczar Chocolatier została Laureatem Złotego Biletu na Targach WorldFood Poland. Nagrodzona została nowość – tabliczka czekolady BEAN TO BAR z Dominikany. Firma jest uczestnikiem tegorocznej edycji konkursu „Podkarpacka Nagroda Gospodarcza” oraz Programu Przedsiębiorstwo Fair Play za rok 2022.