Breslauer Gin to rzemieślniczy produkt, który powstaje w niedużych partiach w niewielkiej destylarni we Wrocławiu, prawie cała praca przy powstaniu butelki ginu wykonana jest ręcznie.
Nazwa marki Breslauer jest nawiązaniem do historii miasta, które wraz ze zmianą granic po II Wojnie Światowej zmieniło nazwę z Breslau na Wrocław, stając się nowym domem dla przesiedleńców. Tak, jak miasto, które łączy stare i nowe – Breslauer Gin powstaje z połączenia gorzelniczych tradycji i pasji do poszukiwania nowego.
Andrzej Węcławski, właściciel Breslauer Spirits i autor receptur, chciał stworzyć lokalny gin, którego nie było na rynku. Gin, który będzie charakteryzował się oryginalnymi kompozycjami, esencjonalny, a wręcz oleisty, który będzie doskonały w koktajlach. Przez dwa lata pracował nad recepturami, doskonaleniem procesu infuzji smaków i destylacji.
Breslauer Spirits od początku podąża własną ścieżką, szukając ciekawych profili smakowych, nie ma konserwatywnego podejścia do łączenia botaników, dlatego nie używa w produkcji wielu przypraw uznanych powszechnie za konieczne czy standardowe – takie jak arcydzięgiel, kolendra czy lukrecja… Złożoność i oryginalność bukietów stanowi o marce Breslauer Gin. Efektem poszukiwań jest portfolio składające się z klasycznego ginu i trzech ginów smakowych, którymi marka zadebiutowała w październiku 2021 roku.
– Breslauer Classic Gin to nieoczywisty klasyk, w swojej kategorii wyróżnia się intensywnością leśnych aromatów, które balansują pieprzne i słodkie nuty,
– Breslauer Lemongrass Gin – „twist” na drinku Tom Collins, czyli gin o świeżym, cytrusowym zapachu z wyraźnie wiodącą egzotyczną trawą cytrynową.
– Breslauer Curaçao Gin – w którym dominują smaki gorzkiej pomarańczy i słodko-pikantne, korzenne smaki,
– Smokey – autorska kompozycja inspirowana szkocką wyspą Islay, królestwem torfowych destylatów. Z połączenia aromatów torfowych i dymu drzewnego wyłania się gin pełen charakteru, o rzadko spotykanych walorach.
Ciekawe, złożone, wielowarstwowe kompozycje sprawiają, że Breslauer Gin odkryją zarówno ci, którzy rozpoczynają dopiero przygodę z alkoholami wysokoprocentowymi i ginem, jak i zaprawieni w boju koneserzy, barmani i sommelierzy – rekomenduje markę Andrzej Węcławski.
Produkty cieszą się bardzo dobrym przyjęciem przez gastronomię i świat barmański, Breslauer Gin obecny jest w najlepszych cocktail barach, restauracjach i hotelach w Polsce, m.in. w: Mercy Brown, Flisak’76, GinMill, Sababa, Opasły Tom czy Hotelu Warszawa.
Breslauer Gin produkowany jest wyłącznie z naturalnych składników, najwyższej jakości, nie są dodawane żadne sztuczne dodatki, słodziki ani cukier. Cała infuzja smaków i aromatów pochodzi z wydłużonego procesu maceracji ziół, owoców i przypraw. Wszystkie składniki, które mogą pochodzić z Polski kupowane są lokalnie, od niedużych dostawców. Jałowiec, stanowiący bazę wszystkich kompozycji, pochodzi z obszarów Puszczy Białowieskiej, której mikroklimat nadaje rosnącym tam ziołom wyjątkowych walorów smakowych.
Niespotykana oleistość i intensywność, będąca znakiem firmowym produktów Breslauer Gin, wynika z wysokiej zawartości olejków eterycznych, których w produkcie pozostaje jeszcze więcej dzięki pominięciu procesu filtrowania na zimno.
Duch Breslauer Gin tkwi w dopracowanych szczegółach czyniących doświadczenie prawdziwym w wielu wymiarach. Pękate butelki przywodzące alchemiczne skojarzenia zdobią dekoracyjne etykiety. Logo, piękna typografia i ilustracje, to dzieło utalentowanej ilustratorki, a także wrocławianki – Magdaleny Klepacz. Marka ma w planach dalszy rozwój portfolio o kolejne nietuzinkowe kompozycje.