Nowa destylarnia w Tychach. Decyzja o stworzeniu własnej destylarni zapadła w 2021 roku. Znalezienie odpowiedniego obiektu, wybór sprzętu i sprawy formalne zajęły ponad 18 miesięcy. W efekcie, w marcu 2023 roku, obiekt uzyskał gotowość i odpowiednie zgody do produkcji alkoholu.
Pierwszym alkoholem, który został stworzony w destylarni jest okowita z jabłek odmiany szampion. Jabłka były najbardziej dostępnym surowcem. Okowitę zabutelkowano w dwóch pojemnościach – 500 i 700 ml i zestawiono z mocą 40%.
Całość procesu produkcji, począwszy od przyjęcia surowca, a skończywszy na etykietowaniu, odbywa się na terenie destylarni. Wyznaczono do tego celu dwa osobne pomieszczenia. W pierwszym z nich odbywa się obieranie owoców przetwarzanie ich na sok. To z niego powstaje finalny destylat. Fermentacja trwa zwykle ok 2 tygodni, choć zależy to od surowca. Destylacja prowadzona jest do mocy 70-75% na sprzęcie serbskiej firmy DES Subotica.
Kolejnym produktem będzie okowita z moreli, a gin już jest w trakcie produkcji. W przyszłości firma planuje poszerzyć ofertę o różnego rodzaju wódki.