Miodosytnia Miody Nidzica mieści się w starym zabytkowym budynku z 1868 roku, który znajduje się u podnóża zamku krzyżackiego i należą do sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury i Powiśle. W 1992 roku decyzją Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków budynek wytwórni miodów pitnych został wpisany do rejestru zabytków jako ciekawy przykład XIX – wiecznego budownictwa przemysłowego.
Produkcja miodów pitnych w Nidzicy rozpoczęła się w 1958 roku. Miody wytwarzane są wyłącznie z surowców naturalnych, według starych receptur, na bazie miodów pszczelich pochodzących z pasiek z jednego z najczystszych rejonów jakim są Warmia i Mazury. Miody z Nidzicy charakteryzują się delikatnym aksamitnym smakiem, wytworzone przez naturalną fermentację miodu z wodą ,z dodatkiem szlachetnych szczepów drożdży. Leżakowane wiele lat w dębowych beczkach, naturalnie klarowane. Miody nie są poddawane działaniu wysokiej temperatury (miody niesycone) a dzięki temu zachowują wszelkie wartości użytych do ich produkcji miodów pszczelich. Mają unikalny smak i wysoką wartość odżywczą z uwagi na wysoką zawartość naturalnego miodu lipowego, gryczanego, wielokwiatowego oraz innych. Długi okres leżakowania wpływa na zharmonizowanie smaku i zapachu miodów pitnych. Naturalny proces sedymentacji (klarowania) pozwala otrzymać przejrzysty i klarowny trunek o złocisto-bursztynowym odcieniu. Miody z Nidzicy doceniane są za ich najwyższą jakość oraz wyjątkowo wykwintny smak. Dlatego też cieszą się dużym zainteresowaniem zarówno w kraju jak i za granicą.
W 2021 roku oferta został poszerzona o kolekcję Likierów Nidzickich. Powstają według własnych receptur, na naturalnych maceratach, butelkowane w pojemnościach 0,5 l z mocą 30%, wszystkie z datkiem miodu: pigwa, wiśnia, śliwka, kwiat czarnego bzu. W 2022 roku wprowadzono serię Wódka Nidzicka, a w niej na początek cztery smaki: Z Płatkami Róż, z Kwiatem Czarnego Bzu, Ziemniaczana, Żytnia, w butelkach malowanych o pojemności 0,7 l. Powstały według własnych receptur, we własnej zestawialni, kwiaty były macerowane przez sześć tygodni. Wszystkie wódki mają po 40%, są ośmiokrotnie filtrowane przez filtry węglowe i świecowe, woda z własnego ujęcia przechodzi przez stację odwróconej osmozy. W planie jest wódka z miodem, jeszcze w 2022 roku.