Nowi na Warsaw Spirits Competition – Killowen Distillery

W konkursie Warsaw Spirits Competition 2024 zadebiutuje irlandzka destylarnia Killowen i ich whiskey.

Ulokowana na małej farmie w dolinie gór Mourne, to dzieło Brendana Carty, który destyluje razem z przyjaciółmi. Mają małe portugalskie alembiki w tradycyjnym stylu alquitara. Jeden nazywa się Christoir i ma pojemność 1000 l, drugi Broc na 800 l. Ogrzewane ogniem, alkohol skrapla się w tradycyjnych miedzianych wężownicach. Robią tu: poitin, gin, rum oraz whiskey pot still i single malt. Poza tym, co robią sami, współpracują też z wieloma innymi producentami, np. robią jeden poitín wspólnie z Blackwater Distillery z południa Irlandii. Finiszują i mieszają whiskey z innych destylarni – z Great Northern Distillery, z Bushmills, a nawet mają mieszankę irlandzko-szkocką z dodatkiem Caol Ila, czy starzona u siebie whisky z owsa Belgrove Distillery w Tasmanii. Używają beczek po sherry oloroso, pedro ximenez czy po moscatelu, oczywiście także po bourbonie. Ofertę uzupełniają likiery na bazie własnego poitín, np. likier kawowy Gloria.

Scroll to Top
Warsaw Spirits Competition logotype

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.

WSC

2024

Warsaw Spirits Competition VII

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?